Niet de schrijver, de lezer moet fantasie hebben.
(Harry Mulisch)

woensdag 11 december 2013

De Top Drie (3) van ...


Christophe Vekeman (1972) schreef onder meer de romans Lege jurken, 49 manieren om de dag door te komen en Een uitzonderlijke vrouw. Onder de titel Leven is werk zijn vele van de essays, reportages en interviews verzameld die hij in de loop der jaren in De Morgen publiceerde. Hij is een van de meest gevraagde en gesmaakte schrijvers op de Vlaamse en Nederlandse literaire podia, waar hij voornamelijk poëzie brengt, gebundeld in Señorita’s. Hij maakt deel uit van het Nederlandse Nightwriterscollectief, samen met onder meer Kluun en Tommy Wieringa. In oktober 2013 verscheen zijn nieuwe roman, Marie.

Nr  1.
Ik kreeg De hekkenbouwers van Magnus Mills cadeau van een vriend van mij, die het boek ‘op kaft’ (er staan twee glazen bier en een asbak op afgebeeld) had gekocht op de rommelmarkt. Ik had ook zelf nog nooit van Magnus Mills gehoord, maar The Restraint Of Beasts, zoals zijn debuut in de oorspronkelijke taal getiteld is, bleek ongeveer het grappigste boek te wezen dat ik in jaren had gelezen. En het ontroerendste. En het schrijnendste. Mills is weleens vergeleken met Kafka, Pinter en Orwell, en dat is misschien wat veel eer. Voor Kafka, Pinter en Orwell.


Magnus Mills. De hekkenbouwers. Podium, 220 p.

Nr 2.
Een geval van ordeverstoring, de derde roman die Richard Yates schreef, uit 1975, is een sterk autobiografisch gekleurd boek vol waanzin, paranoia, alcoholmisbruik, moordzucht, verlangen naar liefde en gefnuikte artistieke ambities dat desalniettemin een feest is om te lezen. Gewoon omdat Yates, auteur van onder meer ook Revolutionary Road, het beste proza schreef dat ooit het daglicht zag.


Richard Yates. Een geval van ordeverstoring. De Arbeiderspers, 288 p.

Nr 3.
Deze zomer heb ik Lovesick Blues. The Life of Hank Williams van Paul Hemphill gekocht en gelezen in Memphis, Tennessee, een week voordat ik Hank Williams’ graf in Montgomery, Alabama, bezocht. Het betreft hier kort samengevat een biografie Hank Williams waardig. En dat wil toch wat zeggen als je rekent dat de geniale dronkenlap in kwestie algemeen beschouwd wordt – en terecht – als een van de grote figuren uit de countrymuziek…


Paul Hemphill. Lovesick Blues. The Life of Hank Williams. Penguin Books, 224 p.

Geen opmerkingen: