Niet de schrijver, de lezer moet fantasie hebben.
(Harry Mulisch)

dinsdag 31 december 2013

De Top Drie (23) van ...


Bart van Aken (1974) baat de boekhandel Het Paard van Troje uit op de Kouter in Gent. Hij werd in 2013 op de Manuscripta-beurs in Amsterdam verkozen tot de beste boekverkoper van Nederland en Vlaanderen en was de eerste Belg die ooit op de longlist stond.
"De winnaar van de Albert Hogeveen Boekverkoper van het Jaar", oordeelde de jury, "is een boekhandelaar die juist in deze lastige tijd heel gedurfde keuzes heeft gemaakt en juist het tegenovergestelde van het gebaande pad bewandelde. Een dergelijk lef juicht de jury toe, daar het jongeren en collega’s inspireert verder en breder te kijken en het leidt tot nieuwe impulsen en frisse energie in het vak."
Het Paard van Troje bestaat dit jaar tien jaar en viert tot 23 november 2014 zijn jubileumjaar.

Nr 1.
Mijn nummer één, tja je vraagt een top drie aan een boekhandelaar... altijd moeilijk. Sofia draagt altijd zwart van Paolo Cognetti werd zowat de beste Italiaanse roman van 2012 genoemd, vertaald in 2013 en ik heb iets met Italianen, vandaar! Het is zo'n boek dat aan je vel blijft plakken, het kreeg nauwelijks aandacht in de pers. Een boek waar je fictie en realiteit niet kan scheiden, waar je jezelf helemaal in kan verliezen. Een boek over de liefde - en het leven van een jonge vrouw.


Paolo Cognetti. Sofia draagt altijd zwart. Uitgeverij Athenaeum, 236 p.

Nr 2.
Twee uitgevers kwamen tegelijkertijd op het spoor van Het fantoom van Alexander Wolf van de Rus Gajto Gazdanov, een bijna vergeten meesterwerk uit de twintigste eeuw. Moord en intrige op Dickensiaanse wijze.


Gajto Gazdanov. Het fantoom van Alexander Wolf. Cossee/Lebowski, 192 p.

Nr 3.
Vertedering van Jamal Ouariachi is de beste Nederlandstalige roman van 2013: rauw, ellendig, mooi en geweldig vlot geschreven. Jamal roert de letteren!


Jamal Ouariachi. Vertedering. Querido, 256 p.

Geen opmerkingen: