Niet de schrijver, de lezer moet fantasie hebben.
(Harry Mulisch)

woensdag 25 december 2013

De Top Drie (17) van ...


Violette Van Hoorebeke (1980) woont sinds 2009 in Arusha en werkt bij Shanga als productontwerper en hoofd van de textielafdeling. Shanga is een bedrijf waar hoofdzakelijk mindervaliden in dienst zijn. Materialen zoals glas, aluminium en stoffen worden gerecycleerd en daarvan  maken ze juwelen, blazen ze glazen, draaien ze kralen en maken ze kindermode, accessoires en kussens.

Nr 1.
De eeuwige bron van Ayn Rand is een nog steeds actuele en controversiële klassieker. Voor mij was het een openbaring. Ik hou van de karikaturale personages. De karakters die zo uitvergroot zijn dat ze volledige systemen, politieke en morele stromingen vertegenwoordigen. Verpakt in een vloeiend verhaal beschrijft Ayn Rand onze maatschappij of een maatschappij met zijn vele valstrikken met een pleidooi voor het ultieme behoud van het individualisme van de mens.


Ayn Rand. De eeuwige bron. Luitingh-Sijthoff, 750 p.

Nr 2.
Sergej Diaghilev, een leven voor de kunst van Sjeng Scheijen geeft inzicht in het leven van de man die een stempel drukte op de ontwikkelingen van kunst en cultuur in Rusland, West-Europa en Amerika. Diagilev (1872-1929) was een spilfiguur, een man die talent zag of hoorde waar niemand anders het zag. Hij bracht grootse kunstenaars samen wanneer nog niemand van ze gehoord had en gaf hen de mogelijk volledig vernieuwende baanbrekende werken te creëren. Het frustrerende is dat je de de tekeningen, kostuums en decors nog kan zien, de muziek opnieuw kan beluisteren maar het geheel samen, de wervelende of houterige dansen het verbluffende schouwspel dat ‘les Ballets Russes’ was kunnen we ons enkel proberen voor te stellen aan de hand van beschrijvingen in boeken zoals dit. Met de catalaogus A feast of Wonders, Sergei Diagilev and the Ballets Russes op de koffietafel komt de biografie via de kleurige afbeeldingen van de kostuumontwerpen helemaal tot leven.


Sjeng Scheijen. Sergej Diaghilev, een leven voor de kunst. Bert Bakker, 638 p.

Nr 3.
Ik ben altijd op mijn hoede voor schrijvers die de (mijn) psyche bloot proberen te leggen. Aangezien de psycholoog Daniel Kahneman de Nobelprijs heeft gewonnen, van economie nog wel, heb ik me toch aan Thinking, Fast and Slow gewaagd. Daniel Kahneman leert je je eigen wezen kennen en inzien waarom je wat doet. Hij stelt dat ons denken onderverdeeld is in twee snelheden, "system 1" staat voor de intuïtie, het snelle denken, het buikgevoel, terwijl "system 2" het diepere, inspannende denken vertegenwoordigt. Het is verbluffend hoeveel beslissingen we nemen op basis van system 1, beïnvloed door onze omgeving en door wat we zien, lezen en horen. Zo kan een screensaver waarop enkele dollarbiljetten op water drijven je handelen beïnvloeden. Je zou minder geneigd zijn een collega met een probleem te helpen en zelf minder snel om hulp vragen.
Kahneman leert ons bewuster system 2 te gebruiken en onze statistische intuïtie beter te ontwikkelen. Dit zou saaie literatuur kunnen zijn maar de talrijke testjes, voorbeelden en de vlotte schrijfstijl maken dit een aangenaam, goed leesbaar boek. Iedere keer ik het neerleg moet ik een beetje in mezelf graven om mijn eigen individuele zelf terug te vinden.


Daniel Kahneman. Thinking, Fast and Slow. Farrar, Strauss and Giroux, 512 p.

Geen opmerkingen: