Niet de schrijver, de lezer moet fantasie hebben.
(Harry Mulisch)

vrijdag 20 december 2013

De Top Drie (12) van ...


Franca Treur (1979) won in november 2006 de essaywedstrijd van nrc.next met Go go go, maak iets van je leven. Maar wat?. Drie jaar later debuteerde ze met de succesvolle roman Dorsvloer vol Confetti, waarmee ze de Selexyz Debuutprijs won. De roman is verfilmd, de film komt in 2014 in de bioscoop. Op 2 januari 2014 verschijnt haar nieuwe roman De woongroep.


Nr 1. 
In 2013 las ik voornamelijk boeken van voor 2013. Zo is 2013 bijvoorbeeld het jaar dat ik net als iedereen Alice Munro ontdekte, die Nobelprijs is toch wel ergens goed voor, want de kennismaking met haar werk had ik niet willen missen. Te veel geluk is een bundel met verhalen vol gebeurtenissen die voor de personages niet meteen te bevatten zijn, zo heftig zijn ze. Er gaat tijd overheen voor alles een plek krijgt, en Munro's personages krijgen er alle tijd voor. Het verwerkingsproces is dan ook belangrijker dan de gebeurtenissen zelf, en fantastisch mooi beschreven.


Alice Munro. Te veel geluk. De Geus, 416 p.

Nr 2.
De republiek van Joost de Vries wordt wel een academische roman genoemd. Is dat eigenlijk nog een genre? Ik ken zo gauw geen recente voorbeelden, maar De republiek is een genre op zich, een intelligente, geestige, wilde roman, totaal onvoorspelbaar en vol mooie zinnen.


Joost de Vries. De republiek. Prometheus, 263 p.

Nr 3.
Een geval van ordeverstoring van Richard Yates kwam in 2013 uit in vertaling, en het was weer een echte Yates, totaal meedogenloos voor zijn personages en met zoveel inzicht in de menselijke psyche dat het pijn doet. Alles van Yates is groots, en zo is deze roman.


Richard Yates. Een geval van ordeverstoring. De Arbeiderspers, 286 p.

Geen opmerkingen: