Niet de schrijver, de lezer moet fantasie hebben.
(Harry Mulisch)

dinsdag 10 december 2013

De Top Drie (2) van ...


Gert Brouns (1969) nam eind 2012 Boekhandel Limerick in Gent over en leest zo’n vijftig boeken per jaar. Die situeren zich voornamelijk binnen de Nederlandstalige fictie en de Wereldliteratuur. Bij de vraag “Welke waren de drie beste van het afgelopen jaar? “ kwamen deze drie spontaan bij hem op, maar dat kan morgen anders zijn.

Nr 1.
Vertedering van Jamal Ouariachi: een intelligent en meeslepend geschreven hedendaagse psychologische roman waarin de verteller de werkelijkheid vervormt in een leugenachtig spel, waardoor de lezer niet meer weet wat hij kan vertrouwen. Dat ongrijpbare is precies wat deze roman zo interessant maakt: de kwaadaardige uitzaaiingen zijn voelbaar, maar het gezwel blijft onzichtbaar.


Jamal Ouarachi. Vertedering. Querido, 256 p.

Nr 2.
Het fantoom van Alexander Wolf van Gajto Gazdanov: existentiële Russische roman rond de grote thema’s liefde, dood en spijt. Soms kabbelend, soms heftig, als een intensief nachtelijk gesprek, met droefheid overgoten. En toch wordt de slagzin "Wie dit boek leest, houdt daarna nog meer van het leven" volledig ingelost.


Gajto Gazdanov. Het fantoom van Alexander Wolf. Cossee/Lebowski, 188 p.

Nr 3.
Het Lam van Jannie Regnerus: een taalschilderij vol symboliek, vaak in de vorm van tegenstellingen en uitersten, steeds confronterend en treffend, geworteld in de realiteit van haar zieke zoontje Joris. Staande ovatie met een schitterende cover erbovenop.


Jannie Regnerus. Het lam. Atlas Contact, 140 p.

1 opmerking:

Meneer Jacques zei

Gazdanov is inderdaad een schitterende roman. Vertedering heb ik net gekocht bij Gert. Ik ben benieuwd!