Niet de schrijver, de lezer moet fantasie hebben.
(Harry Mulisch)

zondag 30 december 2012

De Top Drie (14) van


Michaël Van Dorpe (1982) schrijft confidentiële notaatjes over het Eurosysteem, financiële regelgeving en bankentoezicht, en gaat elke dag op tijd slapen.

Nr 1

The emperor of all maladies - a biography of cancer van Siddhartha Mukherjee won vorig jaar een Pulitzerprijs, en boekenprijzen zijn, net als eindejaarslijstjes, vaak de aanleiding om te lezen wat ik anders niet zou lezen. In dit fascinerend overzicht van de eeuwenoude zoektocht naar behandelingen en verklaringen voor de keizer aller ziektes, blijven vooral de vele mislukkingen bij, de wisselende modegrillen en het bedrog, maar ook de wetenschappelijke doorbraken leveren een goed verhaal op.


Nr 2

The Martian Chronicles van Ray Bradbury deed mij terugdenken aan Als op een winternacht een reiziger van Italo Calvino. Kort, origineel, verrassend en sfeervol: zo hebben we het graag. Ironisch dat ik het vergeelde exemplaar van The Martian Chronicles met vermelding "THE WORLD'S GREATEST LIVING WRITER OF SCIENCE FICTION" pas heb ontdekt na zijn overlijden in juni van dit jaar. Toen verscheen in The Economist een 'obituary' in de vorm van een pastiche.


Nr 3

De mooiste knuffelverhalen voor een heerlijk troetelmoment samen (Marlis Scharff-Kniemeyer) : de titel doet het misschien niet vermoeden, maar dit dikbladig beeldverhaal presenteert zonder verdoezelen de menselijke zonde, en hoe die zonder omwegen leidt tot pijn... Een schattig antropomorf beertje eet te veel versgebakken koekjes, en krijgt buikpijn! Een 'cautionary tale' voor ons allemaal in deze kerstperiode? (Of zoals onze éénjarige zou zeggen bij het doorbladeren van dit favoriete boekje: "koek!".)

Geen opmerkingen: