Niet de schrijver, de lezer moet fantasie hebben.
(Harry Mulisch)

donderdag 14 januari 2010

BinnenwerkDe feestmaaltijden zijn verteerd, u vergist zich niet meer bij het schrijven van de datum, minstens één voornemen heeft het onderspit gedolven. Kortom, het nieuwe jaar is bijna twee weken ingezet, maar u zit op uw honger. U volgt Van boeken en mensen nog, maar de twijfel knaagt.
Waar blijft dat bilan van 2009?
Essentieel toch, op een boekenblog!

Vandaag is het zover. U mag een blik werpen in het binnenwerk. Dit binnenwerk, dat mag u weten, werd aangekocht in een Belgische boekerij en draagt het logo van Privé-Domein, de autobiografische reeks van De Arbeiderspers. Hier zijn ze, de bevindingen van het Dagboek van een lezer:

De laureaat in de categorie De ontdekking is een auteur die een postume Nobelprijs verdient. Hij is een schrijver die de zotste absurditeiten geloofwaardigheid verleent, hij is een Uber-observator, maar hij is ook de man die laat in de nacht het echtelijke bed in dit huis op zijn grondvesten deed daveren.
Jawel, ik heb zelden méér gelachen dan met Marcovaldo.
Italo Calvino, dus. In 2009 kwam hij hier en hier al aan bod, en in 2010 hoort u nog over hem.

De auteur die het best presteert in de categorie De blijver is goed op weg om de titel ook dit jaar in de wacht te slepen. Met Sándor Márai werd 2009 beëindigd en de Hongaarse auteur mocht 2010 ook inluiden - daar vertel ik u een dezer meer over.

In de categorie De pageturner is de winnaar, dat weet u al, Herman Koch.

En dan, ten slotte, De pagefiller of de auteur die het meest bladzijden kreeg in het Dagboek van een lezer. Eén of hooguit twee bladzijden per boek is normaal. De winnende auteur heeft een gemiddelde van vijf.
Hij is een Fransman van 47 jaar, die ook scenarioschrijver en maître de conférences is, en verscheidene literaire prijzen heeft gekregen, onder meer de Prix Renaudot en de Prix Goncourt des Lycéens. Hij schrijft ook over onvermijdelijkheid.
U hebt het al geraden, het is natuurlijk Philippe Claudel. Zijn romans Grijze zielen (2003) en Het verslag van Brodeck (2007) kregen respectievelijk vier en zes bladzijden. Ik vertel er u meer over, dat beloof ik u. Laat ik voorlopig enkel zeggen: deze romans kruipen onder de huid.

Wat 2010 zal brengen?
Vassili Grossman, Annelies Verbeke, Nam Le, Mark Haddon, Ivo Victoria, Carlos Fuentes, Dave Eggers, Nicolas Bouvier, Ian McEwan, Guadalupe Nettel, Haruki Murakami, Connie Palmen en, ook, mijn vriendin E.!
Jawel, E., in het rijksregister ingeschreven als Emily Gordts, verleent Van boeken en mensen een primeur, met name een exclusieve voorpublicatie uit haar roman Arty-Farty die in maart bij Thomas Rap verschijnt.

Wat Van Boeken en mensen van u vraagt?
Blijft u vooral terugkomen, lieve mensen, stuur uw lezende vrienden hierop af en laat uw reacties de vrije loop!

2 opmerkingen:

Anoniem zei

A,
misschien nog een tip voor 2010: De Engelenmaker van Stefan Brijs. Die biedt zeker stof tot schrijven/nadenken!
Catherine

Annick Vandorpe zei

Dank je C., zal ik onthouden!