Niet de schrijver, de lezer moet fantasie hebben.
(Harry Mulisch)

woensdag 19 januari 2011

Boek (Arjen Lubach)

pas·ti·che [pastiesj(e)] de; m -s werkstuk in nabootsende stijl

Ergens op het erf vind ik een boek dat ik daar afgelopen najaar heb laten liggen. Ik ben bang voor wie er in heeft gelezen, woorden zijn gevaarlijker dan ooit. Het boek heeft de winter niet overleefd. Door de sneeuw en regen is slechts de opengeslagen pagina nog te lezen. Daarop staat een vreemde, buitenaardse zin. Een zin die ik me niet kan herinneren, terwijl ik hem beter ken dan wie dan ook.

"De essentie van Tao is dat het niet uitgedrukt kan worden. Als men denkt het wel te kunnen uitdrukken, dan is het niet Tao."

Even verderop zie ik het hol van de bunzing die op mijn kippen jaagt. Ik probeer te begrijpen hoe de kippen de winter zijn doorgekomen op enkele meters van het huis van hun aartsvijand. Ik kom er niet achter. Pas als ik terugloop naar mijn huis, naar waar ik het wilde beschaafd heb willen maken, begrijp ik het. De bunzing heeft het boek gelezen.

Arjen Lubach (°1979) is schrijver en cabaretier. Hij debuteerde in 2006 met Mensen Die Ik Ken Die Mijn Moeder Hebben Gekend (Meulenhoff). In 2008 werd dit boek gevolgd door de roman Bastaardsuiker, die genomineerd werd voor de Halewijnprijs. Op 28 februari verschijnt zijn derde roman Magnus (Uitgeverij Podium).

Over de pastiche zegt Arjen zelf:
Deze pastiche is ontstaan uit grote bewondering voor het werk van de oorspronkelijke auteur. Ik wil nergens de indruk wekken dat ik ook maar in de buurt kan komen van de kwaliteit van de stukken van deze auteur. Wel wens ik iedereen veel succes met raden!

7 opmerkingen:

Chrétien Breukers zei

Susan Smit> hoewel de tekst dan wel erg goed geschreven is.

Chrétien Breukers zei

Maar het kan ook zomaar een ZKV zijn.

Arjen Lubach zei

Het is niet Susan Smit, Chrétien, alhoewel ik de tekst nog eens door de pen van Susan las en bang ben dat ik begrijp wat je bedoelt.

Rick zei

A.L. Snijders. De held.

Luc zei

Het zal inderdaad wel een ZKV van Snijders zijn. Al moest ik door de onheilspellende sfeer ook denken aan Tip Marugg. Alleen past daar de winter niet echt bij.

Jan zei

Snijders, lijkt mij ook. (Wanneer reizen we oostwaarts?)

Arjen Lubach zei

Hallo allemaal! Tja, het was veel te makkelijk denk ik. Chrétien had het eigenlijk om 9:28 al goed, door er een ZKV in te zien. Maar omdat het gaat om de pastiche op/van een schrijver, was Rick om 13:59 de eerste die het echt goed had. En daarna Luc en Jan nog. Allemaal van harte. Ik trakteer op bier. Vooral als jullie komen op de boekpresentatie van mijn nieuwe roman Magnus op 3 maart in Athenaeum. Of elders.