Niet de schrijver, de lezer moet fantasie hebben.
(Harry Mulisch)

maandag 3 mei 2010

1984



Duizendtweehonderd kilometer scheiden me van België en dat is meestal genoeg om de Belgische actualiteit over me heen te laten waaien.
Met de B-H-V kwestie lukt het perfect, maar van die andere zaak, daar krijg ik het van, zelfs hier in mijn stille Zuid-Franse impasse.

Het was de lente van 1984.
Ik was elf en zoals alle kinderen van mijn klas zou ik mijn plechtige communie doen. Dat was spannend, vooral omdat ik een nieuwe fiets kreeg en er een tuinfeest zou zijn met een aardbeientaart zo groot als een karrenwiel.
Elke woensdag hadden we catechese. We plantten radijzen en schreven de tekst uit van The love of the common people van Paul Young en op een dag kregen we te horen dat de parochie vergast zou worden met het bezoek van de aanstaande bisschop.

Ik ging niet graag naar de parochiekerk. Als mijn ouders me al meenamen naar de kerk, dan was het zeker niet naar die van onze parochie want ze ergerden zich aan de pastoor. Hij droeg de mis voor alsof het theater was en zijn preken sloegen nergens op, maar dat kon ik nog grappig vinden. Wij plechtige communicanten in spe hadden ook soms voorbereiding op de parochie. De pastoor was daar dan ook, en als hij naar je keek, dan voelde je je achteraf vies.

Roger Vangheluwe werd met veel tamtamgeroffel aangekondigd. Daar stond hij dan naast onze pastoor: een discrete man met een kalme glimlach. Het contrast had niet groter kunnen zijn. Wat hij ons zei op die dag in 1984, ben ik vergeten, maar ik herinnerde me nog de indruk die hij op ons maakte, onschuldige elfjarige zieltjes. Hij leek echt. Hij boezemde respect en vertrouwen in, helemaal anders dan onze parochiepastoor, en we waren vereerd zijn hand te schudden.

Hier dacht ik aan toen ik las over het kindermisbruik door de Brugse bisschop.
U had natuurlijk een stukje verwacht over 1984, de dystopische roman die Eric Arthur Blair, u beter bekend als George Orwell, in 1948 schreef en waarin hij een totalitaire staat voorspelde met overal camera's en een dictator die zich nooit laat zien, maar iedereen weet: Big brother is watching you.
Want ja, die zin komt van Orwell.
En neen, ik kan u geen ongelijk geven dat u liever hierover leest dan over de bisschop.

5 opmerkingen:

Blimundus zei

Ik ben net geen tien jaar later geboren en door de foto besef ik: vóór de eeuwwisseling was tien jaar een eeuwigheid!

Annick Vandorpe zei

Het werkt dus. Die antieke look komt van Photoshop, met dank aan Peter K.!

S. zei

Heel mooi die foto!
Prachtige outfit ook. :-)

BoboDeBoze zei

Orwell is fantastisch, Vangheluwe toch al een stuk minder... Herinner me die laatste van een vormsel een paar jaar na het mijne en kan me helemaal herkennen in hoe je die ervaring beschrijft. Geef mij dus maar Orwell, 1984 heb ik verslonden in 1 nacht wegens zo fabuleus to the point en als uk zat ik te janken bij het zien van de tekenfilmversie van Animal Farm, ik ging er werkelijk helemaal in op.

Anoniem zei

Naar het schijnt is het allemaal geen waar, van die bisschop:
hij had gewoon gebeld om zich te laten vervangen voor de hoogmis en gezegd: "ik lig hier te bed met een snotneus", en ja... men heeft het verkeerd geïnterpreteerd.